L 410 UVP-Е20 na cestě do Kazachstánu

Dne 7. října 2019 z letiště v Kunovicích odletěl k zákazníkovi do Kazachstánu letoun L 410 UVP-E20 se sériovým číslem 3211. Letoun je vybaven autopilotem, systémem TCAS II a má zvětšený zavazadlový prostor.

Jedná se o druhé letadlo L 410 UVP-E20, které společnost Aircraft Industries dodala svým kazašským partnerům. Provozovatel nové čtyřistadesítky, letecká společnost – Zhezkazgan-Air, sídlí na letišti Zhezkazgan v karagandské oblasti Kazachstánu. Tato oblast má ostře kontinentální podnebí a extrémně vyprahlé klima, které se nachází na podmíněné hranici pouštní a polopouštní zóny. Přesto v tak obtížných klimatických podmínkách L 410 úspěšně plní své funkce.

Naše letadla úspěšně létají v této oblasti již dlouhou dobu. Zhezkazgan, spojená letecká jednotka (DOAE), začala provozovat letoun L 410 již v roce 1983. V roce 1996 byla v rámci spolupráce letiště DOAE a letiště Zhezkazgan založena letecká společnost Zhezkazgan-Air. V současné době vlastní tuto společnost korporace Kazakhmys, která je největším výrobcem mědi v Kazachstánu.