Mezinárodní aktivity Aicraft Industries, a.s. v roce 2020

Pro rok 2020 jsme v rámci prezentace naší společnosti plánovali účast na několika významných mezinárodních výstavách. Na jaře jsme měli naše letouny propagovat na výstavě FIDAE v Chile, poté měla následovat výstava KADEX v Kazachstánu, v létě INNOPROM a na podzim pak Airshow China. Bohužel, realita bude kvůli pandemii COVID-19 jiná.

Jako první bylo oznámeno zrušení výstavy FIDAE v Chile. Následovalo oznámení o přesunu výstavy KADEX na příští rok. Nové datum pro konání této výstavy bylo stanoveno na 10.-13.6.2021. Rozhodnutí o zrušení největší průmyslové výstavy Ruska INNOPROM v uralském Jekatěrinburgu, kde se letošním partnerským státem měla stát Itálie, bylo učiněno koncem března. Vzhledem k tomu, že Airshow China je plánována až na listopad, nebylo zatím vydáno žádné oficiální stanovisko o zrušení této výstavy. 

FAKTA

FIDAE

Mezinárodní veletrh letectví a kosmonautiky FIDAE se koná v Santiago de Chile, Chile od roku 1980. Již první výstava přilákala velkou pozornost – bylo tam zastoupeno 32 společnosti ze 13 zemí a celkový počet návštěvníků se pohyboval kolem 115 000. Posledního ročníku FIDAE 2018 se zúčastnilo 533 vystavovatelů z 59 zemí světa. Jižní Amerika je jednou z ideálních oblastí pro provozování turbovrtulových letounů a výstava FIDAE je považována za nejvýznamnější veletrh letecké techniky v Jižní Americe.

 

KADEX

Mezinárodní veletrh obranného a leteckého průmyslu KADEX se koná v hlavním městě Kazachstánu, Nur-Sultan. Od roku 2010 se KADEX vyvinul z regionální vojenské výstavy na významnou mezinárodní platformu pro diskuzi a spolupráci při vývoji nejnovějších technologií. Letos by se uskutečnil 6. ročník této výstavy, která je pořádána jednou za 2 roky. V roce 2018 na veletrhu vystavovalo 245 společnosti ze 47 zemí světa. V roce 2020 se očekávala účast 350 společností z více než 35 zemí.

 

INNOPROM

INNOPROM je hlavní průmyslovou, obchodní a exportní platformou v Rusku pro Ministerstvo průmyslu a obchodu Ruské federace. Uralský region je v současnosti motorem ruského průmyslu a INNOPROM, jako nejvýznamnější odborná výstava, slouží jako průmyslová základna politiky nejen regionu, ale celého státu. Veletrhu se ročně zúčastní společnosti z cca 22 zemí a 60 regionů Ruská. Každý rok výstavu navštíví přes 43 000 lidí z řad odborníků, zástupců průmyslových podniků a dodavatelských společností. Letošní červencový INNOPROM v Jekatěrinburgu měl být již jedenáctým ročníkem této výstavy. Hlavním tématem měla být Flexibilní výroba («Гибкое производство»), partnerskou zemí se měla stát Itálie.

 

AIRSHOW CHINA

China International Aviation & Aerospace Exhibition (Airshow China) je jedinou mezinárodní leteckou výstavou schválenou čínskou ústřední vládou a podpořenou zástupci čínského leteckého průmyslu. Veletrh se koná každé dva roky v Zhuhai, Guangdong. Od roku 1996 proběhla Airshow China úspěšně již 12krát.

Čína je stát, kde naše letouny mohou zaplnit dosud volný segment trhu a je pro naši společnost zajímavá zejména proto, že zde existují rozsáhlé odlehlé anebo hornaté oblasti, kde je pozemní přeprava s ohledem na geografické podmínky a málo rozvinutou síť silnic komplikovaná. Zároveň zde existují relativně malá místní letiště, vhodná pro provoz našich letounů s krátkým vzletem a přistáním.

V roce 2018 bylo v rámci Airshow China představeno 770 vystavovatelů ze 43 zemí a regionů. Letecký veletrh přilákal celkově přes 400 000 návštěvníků.