L 410 NG pro Chile. Skupina OMNIPOL se vrací do Latinské Ameriky

13. června 2024 – L 410 NG z naší dílny mají nového zákazníka. Jeden stroj v pasažérské verzi s přípravou na verzi ambulantní zamíří do Chile.

Létat bude nový stroj v barvách tamního dopravce Aerocardal, který patří k nejvýznamnějším společnostem v oboru v zemi. Provozuje civilní letouny na charterových vnitrostátních spojích, business jety, turbopropy, helikoptéry ale i certifikovaná letadla pro přepravu pacientů v kritickém stavu.

L 410 NG, která zamíří do Chile na podzim, je navíc pouze první „vlaštovkou“. Skupina OMNIPOL tento týden podepsala se společností Aerocardal v pražské Nekázance memorandum o spolupráci. Společnost se má stát naším strategickým partnerem pro rozvíjení budoucí spolupráce v regionu. Jednáme také již o několika dalších strojích, které by mohly k tomuto dopravci zamířit později.

Kromě zázemí skupiny OMNIPOL navštívili začátkem týdne zástupci Aerocardal naši společnost Aircraft Industries, kde se mohli přesvědčit o průběhu výroby svého budoucího letounu.

„Díky tomuto úspěchu se vracíme do Latinské Ameriky. I nadále se nám tak daří se čtyřistadesítkami pronikat do nových regionů,“ říká k tomu prezident průmyslové skupiny OMNIPOL Jiří Podpěra. A dodává: „O letouny je velký zájem, ostatně patří ke špičce nejen českého leteckého průmyslu.“

V celé Latinské Americe je momentálně v provozu zhruba dvacítka L 410. Nejvíce – až padesát strojů – létalo v regionu na přelomu tisíciletí.

L 410 NG oproti staršímu modelu L 410 UVP-E20 nabízí vylepšené letové parametry a provozní charakteristiky, modernější technologie a inovovanou avioniku. Konkrétně má delší dolet, přepraví také o 500 kilogramů více nákladu. Dvojnásobně byl zvětšen i zavazadlový prostor.


Letoun je kompletně konstruován v naší společnosti Aircraft Industries, na jeho výrobě se podílí 617 českých firem. Jen pro zajímavost – k výrobě jednoho stroje je potřeba 13 000 součástek, 15 000 šroubů, 15 000 metrů kabelů a 180 000 nýtů. Celkem bylo vyrobeno přes 1200 kusů různých typů letounu L 410.